Su kuyusu açılan ülke ve bölgeler yıl içerisinde çevre koşulları ve ihtiyaçlara göre değişiklik göstermektedir. Her yıl ağırlıklı olarak Doğu Afrika ve Batı Afrika ülkelerinde olmak üzere Orta Doğu, Orta Asya ve Güney Asya ülkerinde de ihtiyaca göre su kuyusu projeleri yapılmaktadır.
Su Kuyusu
Su kuyusu ile ilgili sıkça sorulan sorulara ve cevaplarına ulaşın.
Standart kuyuları açmanın ihtiyacı karşılamadığı bölgelerde ve durumlarda devreye sokulan daha kapsamlı su kuyularına özellikli su kuyusu deniyor. Bu kuyular; yaklaşık 5 bin kişinin ihtiyacını karşılayabiliyor. Özellikli su kuyuları inşa edildikleri bölgelerde hayvancılığın gelişmesi ve sürdürülebilir hale gelmesine büyük katkı sağlıyor. Ayrıca geniş havzasıyla tarım arazilerinin sulanmasında da kullanılarak kuraklığın yaşandığı bölgelerde hayati önem taşıyabiliyor. Bu kuyuların maliyetleri proje bazında değişiklik gösteriyor.
- Derinlik: 90 ilâ 200 metre
- Faydalanan Sayısı: Günlük 2000 ilâ 5000 kişi
- Yüzey İnşası: Depo, tesisat, güneş enerjisi sistemi veya jeneratör günlük kullanım çeşmeleri, hayvan yalağı.
- Özellikli su kuyusu açılan ülkeler: Çad, Somali ve Tanzanya.
- Derinlik: 15 ilâ 90 metre
- Faydalanan sayısı: Günlük 300 ilâ 500 kişi
- Yüzey inşası: Beton gövde, el pompası (tulumba), hayvan yalağı (Standart su kuyuları çoğunlukla el pompası (tulumba) kullanılarak ve hayvan yalağı eklenerek inşa edilmektedir. Su kuyuları standart olarak belirli bir yüzey konseptine bağlı olarak inşa edilmektedir. Ancak bazı bölgelerin şartlarına bağlı olarak belirlenen yüzey inşaat konseptinin dışında, farklı bir konsept ve pompa türü kullanılabilir.)
- Su kuyusu açılan ülkeler: Çad, Gana, Mali, Gine, Nijer, Kamerun, Sierra Leone, Benin, Sudan, Etiyopya, Somali, Tanzanya, Kenya, Zimbabve ve Afganistan.
Su kuyusu çalışmaları yaklaşık 9-12 ay sürmektedir. Bölge ve o bölgeden yaşanabilecek sıkıntılara göre bu süre değişiklik gösterebilir.
Arsenik, siyanür gibi maddelere bağlı herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşılmaması için açılan her kuyudan su örnekleri alınır ve laboratuvar ortamında su analizi yapılır. Rapor sonucuna göre çıkacak su uygunsa su kuyusu kullanıma açılır.