Dünyanın en fazla mülteci barındıran ülkesi Türkiye’de göç konusunu Genç Kızılaycılar da masaya yatırdı. 3 gün süren Uluslararası “Zorunlu Göç: Fırsatlar ve Zorluklar Gençlik Çalıştayı” gençlerin, zorunlu göçmenlerin uyum sorunlarına çözüm üretebildiği bir organizasyon oldu.
Genç Kızılay Ankara tarafından düzenlenen, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Göç Politikaları ve Uygulama Araştırma Merkezi ile İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin (SESRIC) destek verdiği “Zorunlu Göç: Fırsatlar ve Zorluklar Gençlik Çalıştayı” Ankara’da gerçekleştirildi. Göç sorunuyla ilgilenen çeşitli üniversitelerden uzmanların yanı sıra, yüksek lisans ve doktora yapan yabancı uyruklu öğrencilerin de katılım sağladığı çalıştayda göç merkezi olarak Türkiye'ye giderek artan talebin iyi yönetilmesi ve ülkeye ekonomik, siyasi ve sosyal kazanım olarak geri dönmesi için sorunların belirlenmesine yönelik çalışmalar ele alındı. Katılımcılar ayrıca, “zorunlu göçmenler” ile bir araya gelerek göçmenlerin görüşleri ve deneyimleri ile ilgili objektif gözlem yapma imkanı da buldu.
Panel ve Seminerler Düzenlendi
Çalıştayın açılışında konuşan Türk Kızılay Genel Müdür Yardımcısı Alper Küçük, genç katılımcılara göç meselesini bir sorun olarak görmekten ziyade pozitif yaklaşmaları tavsiyesinde bulundu. SESRIC Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya ise insanların ve devletlerin sorumluluklarını hatırlaması gerektiğini vurguladı. Konuşmaların ardından ilk gün “Göçmen Politikalarında Yerel Yönetimler, OIC Ülkelerinde İnsani Krizler ve Göç” semineri ile “Uluslararası Zorunlu Göç: Göç Yönetimi ve Toplumsal Uyum, Uluslararası Zorunlu Göç: Eğitim ve Sağlık, Uluslararası Zorunlu Göç: İş Gücü ve Güvenlik” panelleri düzenlendi.
Göç Politikalarında İşbirliği Konusu Ele Alındı
"Zorunlu Göç: Fırsatlar ve Zorluklar Gençlik Çalıştayı"nın ikinci gününde İçişleri Bakanlığı Göç İşleri Genel Müdür Yardımcısı Doktor Gökçe Ok ile Türk Kızılay Genel Müdür Yardımcısı Alper Küçük “Türkiye’nin Göç Politikalarında İşbirliği” konusunu katılımcılara anlattı.
Sahadaki deneyimlerini aktaran Türk Kızılay Genel Müdür Yardımcısı Küçük, Türk Kızılay’ın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Göç İşleri Genel Müdür Yardımcısı Ok da, Türkiye’ye giriş çıkış, ikamet izinleri, düzensiz göç, uluslararası koruma, geçici koruma, insan ticareti ile mücadele, geri alım, gönderme merkezleri, göç projeleri hakkında sunum yaptı. Ardından yapılan seminerde Öğretim Görevlisi Ali Zafer Sağıroğlu, “Uluslararası Zorunlu Göç” konusunu anlattı. Çalıştay, daha sonra öğrenci oturumları ile devam etti.
Çalıştay Saha Çalışmasıyla Tamamlandı
Zorunlu Göç Çalıştay’ın üçüncü gününde ise saha çalışması yapıldı. Çok sayıda ülkeden öğrencilerin de katıldığı çalıştay katılım belgelerinin takdiminin ardından son buldu. Çalıştay’a ilişkin Türkçe, İngilizce ve Arapça rapor hazırlanacak.