İnsani Yardım
İnsani yardım, yardıma ihtiyacı olan insanlara maddi ve lojistik yardımdır. İhtiyacı olan insanlar arasında evsizler, mülteciler ve doğal afet, savaş ve kıtlık kurbanları var.
Son 20-30 yılda gelişen olumsuzluklar insani yardım için yapılan harcamaların artmasına neden olmuştur.
Bu sorunla başa çıkabilmek için devletlerin yanı sıra dünya üzerinde ulusal ve uluslararası pek çok kuruluş, bu sorunla ilgilense de yaşamsal ve insani yardıma muhtaç insan ve bölge sayılarında azalma değil, artışın olması insani yardım konusunu da tartışmaya açık hale getirmiştir.
İnsani yardım, temel amacı ve alanı dışına çıktı ve küresel güçler arasındaki politik yarışta yumuşak güç olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu şekilde dış politikanın bir aracı olarak kullanımı da ortaya çıktı ulus devletlerin ve ülkelerin yaklaşımların ortaya koyduğu birçok sorunu da beraberinde getirdi.
İnsani yardımda çalışan sayısı ve çalışma alanı arttıkça, yardım ekiplerine olan saldırılar da oldukça artmıştır. Yardım çalışmaları ve yardım elemanları değişik nedenlerle sık sık güvenlik problemleriyle karşı karşıya kalmaktadır: Hava saldırıları, tuzaklar nedeniyle, yardım çalışmalarının sıcak ortamlarda yürütülmesinin yanı sıra, ekipler çoğu kez rüşvet, fidye ve takas olarak ekonomik hedef haline gelmekte, gizli politik ya da dini ajandaya sahip olma ithamıyla hedef olmaktadırlar.
Bu bilhassa 11 Eylül sonrası Amerika’nın teröre karşı yürüttüğü savaşın ardından daha da artmıştır. Bu tür saldırılar, özellikle ABD’nin Irak ve Afganistan’da yürüttüğü savaşlarda, ortaya çıkan yardım ihtiyacını sivil toplum kuruluşları değil askeri güçler üstlenmiştir . Bütün bu sorular, yardım yapılan çatışma alanlarında taraf olan ülkelerin bu insanı yardımın en büyük ekonomik fon kaynağı olduğu da göz önüne alındığında daha da önemli hale gelmektedir. İnsani yardımın çalışma alanının genişlemesi ile birlikte sahadaki varlığı da artmıştır.